- Advertisement -
Правда

Австралија: Женското генитално осакатување прогласено за нелегално во сите негови форми

Австралија: Женското генитално осакатување прогласено за нелегално во сите негови форми-работник
295views

Најмоќниот суд во Австралија донесе пресуда дека осакатувањето на гениталиите на жените е нелегално во сите „можни форми“.

Пресудата на Врховниот суд во Австралија, е голема победа за правата на жените.

Сега, пресудата ќе го негира ослободување на три лица, кои уште во 2015 година беа прогласени за виновни за вршење на генитално осакатување врз две девојчиња, но подоцна нивните признанија беа негирани затоа што Апелациониот кривичен суд во Австралија тврдеше дека постоечкиот судија погрешно ги толкувал термините.

Поранешната медицинска сестра Кубра Магенис, духовниот водач Шабир Мохамедбах Вазири и мајката на младите девојчиња, наводно, изведувале „катна“ со децата – што се однесува на сечење на клиторисот.

Тројцата тврдеа дека девојчињата немале кратење на клиторисот. Тие тврдат дека церемонијата била чисто симболична и вклучувала „допирање на работ на пределот на гениталиите”

Честопати се верува дека гениталното осакатување е културна традиција која им помага на девојчињата да станат возрасни, практиката, во реалноста, предизвикува значајни здравствени проблеми.

Претходно во 2019 година, австралискиот институт за здравје и благосостојба објави извештај во кој се откриени 53.000 австралиски девојчиња и жени родени во странство кои биле подложени на постапката. Околу 200 милиони девојчиња и жени живи денес биле жртви на генитално осакатување, според Светската здравствена организација.