- Advertisement -
Правда

Австралија: Изменувањето на законот за интегритет е штетено по работниците, велат меѓународните синдикати

Австралија: Изменувањето на законот - Работник
376views

Меѓународните синдикати го опишаа изменувањето на законската регулатива на Австралија, како штетно за работниците, недемократско и несогласно со меѓународното право.

Истражувачкиот документ на Меѓународниот центар за правата на синдикатите, наведен од Австралискиот совет на синдикати, вели дека не постои друг преседан за степенот на мешање на Владата во активностите на синдикатите во споредливи индустриски демократии.

Од таму рекле дека предложениот Закон за обезбедување на интегритет е „неспоив со обврските на Австралија во согласност со Конвенцијата за слобода на здружување и заштита на правата на организациите на МОТ, 1948 година (бр. 87) и Конвенцијата за право на организирање и колективно договарање, 1949 година (бр.98)“.

„Не наоѓаме преседан за степенот на мешање на државата во функционирањето и формирањето на синдикатите во споредливи индустриски либерални демократии“, истакнале од синдикатот.

Јавниот обвинител и министер за индустриски односи, Кристијан Портер, наведе дека извештајот нема кредибилитет, бидејќи бил нарачан од АКНУ и спроведен од синдикална организација.

„Меморандумот за објаснување на Билд јасно вели дека законот за обезбедување за интегритет не ги нарушува меѓународните обврски на Австралија”, рече Портер.

Претседатлката на АКТУ, Мишел О’Нил, рече дека нацрт-законот ќе им наштети на обичните работници и ќе доведе до кратење на платите и зголемување на небезбедната работа.

“Ова меѓународно истражување покажува дека владата на Морисон е подготвена да го прекрши меѓународното право за да ја следи својата екстремна и опасна агенда”, рече г-ѓа О’Нил.