- Advertisement -
МакедонијаПравдаСветот на работникот

Адвокат Ристова: Коронавирусот и работничките права

655views

Се наоѓаме во исклучително тешка состојба за македонските работници и работодавачи, која трае неколку месеци наназад. Приходот на работодавачите значително е намален, а тоа директно се рефлектира на работниците, преку намалување на нивните месечни плати, прекинување на исплаќање на додатоци на плати, укинување на работни места и отуштање на работниците од работа. Дополнителен проблем е тоа што во време на присутност на вирусот, активните баратели на работа, остануваат со статус на невработени лица.

Со воведувањето на вонредната состојба се наметна потребата и за настапување на “вонредни” услови за работа, односно работа со скратено работно време, сменско работење и работа од дома. И сето тоа е во ред, ако е согласно закон и подзаконските акти, пишува пари.мк

Advertisement

Повеќе прочитајте тука

Advertisement

Advertisement
Advertisement