- Advertisement -
МакедонијаСветот на работникотСиндикат

Академски синдикат: Нема доволно професорски кадар на државните факултети

Академски синдикат - Работник
543views

Четворица од пет професори на државните факултети по заминување во пензија ќе останат без замена. Недостигот на асистенти е алармантен, покажуваат истражувањата на Независниот академски синдикат. Според нив, дури една четвртина од факултетите на УКИМ воопшто немаат асистенти, а со ова темпо, за десетина години велат ќе останеме без професори.

– „МОН да отпочне веднаш иницијатива за измени на законот за високо образование и законот за научно истражувачка дејност, со кој јавните универзитети и јавните научни установи нема да подлежат на процедурата за добивање согласност за вработување за места за коишто веќе се обезбедени средства од буџетот“ – порача Маја Стевановиќ, Претседателка на Независниот академски синдикака, објавија 24вести.

Целосниот текст прочитајте го тука