ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Ако газдите не ги зголемат платите, нема помош од државата!

   Време за читање 1 минута

Газдите да ги зголемат платите на работниците или нема помош од државата. Вака дел од економските експерти ја коментираа мерката за помош на приватните компании, односно субвенционирањето на придонесите за зголемување на платите од 3.000 до 9.000 денари. Оваа мерка веќе еднаш беше во функција и беше прилично успешна, но во претходното законско решение имаше можност за зголемување на платите од 600 до 6.000 денари, а сега тој лимит е зголемен до 9.000 денари. Мерката ќе се применува од јануари 2024 година, следните 12 месеци, со тоа што зголемувањето на платите ќе се утврдува во однос на просечната плата на секој работник поединечно за периодот октомври – декември 2023 година. Работодавачот плаќа данок на личен доход, а се ослободува од плаќање на здравствено и пензиско осигурување за делот за зголемувањето за период од 12 месеци.

Повеќе на Вечер.прес

Фото: Canva

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *