- Advertisement -
НовостиПравда

Ако пандемијата продолжи и догодина, дополнителни шест илјади семејства ќе станат социјални случаи

Ако пандемијата продолжи и догодина - Работник
150views

Кризата предизвикана од ковид 19 втурна во сиромаштија нови пет илјади семејства во земјава. Вкупно 32 илјади семејства живеат од гарантирана минимална помош и месецот го поминуваат со помош од државата која месечно изнесува од четири до десет илјади денари во зависност од бројот на членови во семејството. Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска најавува пораст на бројот на семејствата кои ќе влезат во зоната на сиромаштија, доколку панедемијата и натаму трае.

„Нашите очекувања се дека следната година, сега проекцијата е доколку би траела следната година пандемијата со ковид 19, дополнителни шест илјади семејства да влезат во системот“, рече министерката Шахпаска.

Повеќе на АлсатМ