- Advertisement -
СветСиндикат

Активистите протестираат пред центарот Сава, вели Стојичиќ – нема сечење на шумата на Косутњак

Активистите протестираат пред центарот Сава, вели Стојичиќ - нема сечење на шумата на Косутњак - Работник
173views

Група граѓани и активисти се собраа пред центарот „Сава“, каде се одржува седница на Собранието на Белград и протестираат против сечењето на шумите на Косутњак. Главниот урбанистички планер на Белград, Марко Стојчиќ, рече дека нема да има сечење на шумата во Косутњак и ги повика граѓаните да не наседнуваат во „ефтини политички трикови“.

Седницата на Градското собрание започна во белградскиот центар „Сава“. Активистите „Да го браниме Косутњак“, кои се собраа пред влезот во тој центар, побараа да присуствуваат на седницата за да разговараат со советниците.

Advertisement

Активистите на „Битката за Косутњак“ велат дека се подготвени да влезат во центарот Сава. “Ние предадовме 7.500 потпишани приговори на планот за детално регулирање на Авала филм. Го замоливме градот да добиеме итен прием, обезбедувањето нè пречека, никој од кабинетот не сакаше да слезе 40 минути. Ниту пак секретарот. Не знаеме на кого да се обратиме. Ги исцрпуваме сите решенија и ништо не се случува “, велат тие.

На почетокот на сесијата на белградското собрание, Стојчиќ рече дека планот за изградба на ново филмско студио на местото на „Авала филм“ е само во раната фаза на јавен увид, што значи, како што додаде, дека градот не стои зад тој документ, туку инвеститорот.

Advertisement
Advertisement

„Овој документ не е документ поддржан од Белград и нејзините институции, бидејќи Белград сè уште не го даде својот збор. Тоа е иницијатива на инвеститорите“, рече тој.

Тој потенцираше дека републиката и градските институции сè уште чекаат да го дадат своето мислење и рече дека забелешките на граѓаните кои пристигнуваат во градската администрација не се во право време.

„Секако, нема да дозволиме, како Белград, да загрозиме нешто што е квалитетна природа врз основа на која дишеме кислород“, истакна Стојчиќ.

Тој додава дека граѓаните, кога ќе се подготви планот за градба, ќе имаат можност да дадат свое мислење и да ги објаснат своите забелешки пред комисијата за план и други институции.

„Територијата за која станува збор е во Филмскиот центар, а инвеститорот има поддршка од Република Србија да изгради ново филмско студио на местото на Авала филм“, рече тој.

Извор: rs.n1info.com

Advertisement