- Advertisement -
Правда

Активистката за човекови права Хеврин Калаф, убиена во Сирија

Активистката за човекови права Хеврин Калаф, убиена во Сирија-работник
1Kviews

Курдски политичарка и активистка за човекови права беше убиена во североисточна Сирија од страна на сè уште неопределена партија, додека борбите меѓу турските и курдските сили продолжуваат. Политичкото крило на курдските сили предводени во областа тврдат дека нејзините убијци биле „платеници поддржани од Турци“.

Хаврин Калаф беше генерален секретар на партијата Иднина за Сирија и беше позната по нејзиното раководство за правата на жените. Таа беше убиена кога нејзиниот автомобил беше погоден на патот кон Камишли во саботата.

Новинарката на Руда во Камишли изјави дека првичните индикации биле дека нејзиниот автомобил бил погоден од турските сили. Сирискиот демократски совет (СДЦ), политичкото крило на сириските демократски сили предводени од Курдите во североисточна Сирија, исто така ја обвини Турција за нејзината смрт.

Во саботата навечер, Халаф и нејзиниот возач биле „егзекутирани“ од страна на милитантни сили поддржани од Турција.

„Таа била изнесена од нејзиниот автомобил за време на нападот од страна на Турците и егзекутирана од страна на турските поддржани платеници на меѓународниот пат помеѓу Камишло и Мањаби, каде нејзиниот возач исто така бил измачуван“.

Партијата „Иднина за Сирија“ е основана во март 2018 година. Нејзиниот основачки конгрес се одржа во Рака под мотото „демократска, плуралистичка и децентрализирана Сирија“. Партијата се обидуваше да го привлече членството од етничките групи и религии и да се изградат односи со Турција и Ирак.

Во нејзината улога, Халаф им даде приоритет на женските прашања во автономниот агол на Сирија .. Минатиот месец, таа присуствуваше на форум на племенски жени во Табка, Сирија, каде изрази гордост за напредокот што го постигнаа жените во североисточна Сирија под администрацијата предводена од Курдите .