Амазон најави отпуштања – погодени 10.000 вработени

Акциите на компанијата во текот на ноќта паднаа за 2 отсто

Глобалниот онлајн трговец на мало, Амазон, планира да отпушти околу 10.000 вработени на корпоративни и технолошки позиции – почнувајќи од оваа недела, пишува New York Times.

Оваа информација ја објави и WSJ повикувајќи се на доверливи извори и наведе дека компанијата има намера да отпушти „неколку илјади вработени“.

Тоа, инаку, би било најголемото намалување на работната сила во историјата на Амазон, но не и во технолошкиот сектор. Потсетуваме дека оваа „победа“, во смисла на еден круг отпуштања, Мета ја извојува минатата недела, со дури 11.000 отпуштени работници.

Исто така, на Твитер беа најавени масовни отпуштања, каде што беа погодени 50% од работната сила.

Сегашната одлука на Амазон првенствено ќе влијае на системот на организацијата, секторите за малопродажба и човечки ресурси, се вели во извештајот. Овој обем на отпуштања би претставувал помалку од 1,0 отсто од глобалната работна сила на Амазон и 3,0 отсто од вработените во корпоративната поделба.

Амазон, инаку, пријавил 798.000 вработени на крајот на 2019 година, само за да пријави 1,6 милиони вработени со полно и со скратено работно време на 31 декември 2021 година, што е зголемување од 102 проценти. „Њујорк тајмс“ понатаму вели дека вкупниот број на отпуштања „останува течен“ и може да се промени.

Акциите на Амазон паднаа за околу 2,0 отсто во текот на ноќта на берзата во Њујорк.

Од друга страна, вчера светот ја слушна веста дека милијардерот Џеф Безос, основачот на Amazon, планира поголем дел од своите пари да ги донира.