ЕкономијаСветСветот на работникот

„Амазон“ најави 1,000 нови работни места во Ирска

Сред ПАНДЕМИЈА- Работник
65views

Компанијата „Амазон“ најави дека во Ирска, во следните две години ќе отвори компјутерски центар, во кој ќе се вработат илајда луѓе, со што бројот на вработени во компанијата во земјата ќе се искачи на 5.000 лица.

Компјутерскиот центар на „Амазон“ ќе биде лоциран во Даблин. „Амазон“ е присутна во Ирска повеќе од 15 години.

Во Ирска корпоративниот данок е 12,5 проценти, што е втор најнизок данок во Европска Унија, и помага во привлекување на американските мултинационални корпорации како „Фејсбук“, „Гугл“ и „Твитер“.

Во Ирска околу 250.000 луѓе работат во странски компании.