- Advertisement -
ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

Американските ресторани со големи загуби и околу 2,5 милиони работни места помалку

Угостителите бараат укинување- Работник
43views

Очекуваниот раст на прометот од 11 проценти во американските ресторани во 2021 година нема да биде доволен да ги надомести големите загуби предизвикани од пандемијата на коронавирусот во 2020 година, покажуваат истражувањата на Националното здружение на ресторани.

Прометот треба да се искачи на 731,5 милијарди долари оваа година, проценува Здружението во извештајот.

Advertisement

Во 2020 година, тој падна за речиси една четвртина, на 659 милијарди долари.

До декември долгорочно или трајно беа затворени 110.000 ресторани и баровии.

Advertisement

На крајот на 2020 година, во овој сектор имаше околу 2,5 милиони работни места помалку отколку пред пандемијата.

Голем број од рестораните се преориентираа на достава на храна до дома, за што ангажираа и компании за достава

Advertisement