Светот на работникот

Ампева за МКД: Ампева: Делот со манипулација за исплатата на К15 останува во колективниот договор

   Време за читање помалку од минута

Од прекинување на договор за вработување на неопределено додека се на операција, значи фалсификување на потпис, до тоа што мајка го прекинала боледувањето, а има мало дете со сериозно заболување бидејќи газдата така ѝ кажал, 100 денари плата, несреќи на работно место за кои никој не презел одговорност… ова се дел од секојдневните ситуации во македонскиот текстилен кластер за кои Здружението на граѓани на текстилните, кожарските и чевларските работници „Гласен Текстилец” од Штип на чело со претседателката Кристина Ампева упорно се бори.
Посебна тема, пред крајот е календарската година, е исплатата на К15, обврска на работодавачите проследена со низа злоупотреби од страна на работодавачите, вклучително и оние од текстилниот кластер, пишува МКД.

Целосното интервју можете да го прочитате тука