ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Ампева: Чист популизам ќе биде ако дел од платата се враќа кај работодавачот

Ампева: Чист популизам- Работник
609views

Покачувањето на платата е секогаш позитивен чекор, вели Кристина Ампева од Гласен текстилец од Штип.

Но, додава дека покачувањето треба да оди заедно со уште неколку елементи, за секако, да ја постигне посакуваната цел, а тоа е економско зајакнување на граѓаните.

„Не можеме да бараме, пример, од малите текстилни компании (кои се трудат да работат законски оти немаат друга позадина која ќе им овозможи незаконско работење) кои се втора, трета рака на големите текстилни компании (од кои големи компании добар дел работат во сива зона и незаконски), не можеме да очекуваме дека парите ќе завршат кај вработените доколку УЈП не води грижа дали на сметките на вработените е исплатена под минимална плата или имаат 1 денар на сметка, а подмирен МПИН“, пишува Фактор.

Целосниот текст прочитајте го тука