- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Ангеловска: Мерката 14.500 денари плата по вработен се однесува на сите фирми погодени од корона кризата, како и на самостојните вршители на дејност

Ангеловска - Работник
168views

Мерката 14.500 денари плата по вработен се однесува на сите фирми кои се погодени од коронакризата, како и на самостојните вршители на дејност, аплицирањето е лесно, условите едноствани, истакна министерката за финансии Нина Ангеловска во гостување на емисијата „Економски магазин“.

Таа посочува дека забуна е што се смета дека овие средства се наменети за исплата на нето плата. Ангеловска го посочува Законот за работни односи согласно кој во услови на прекин на работните услови во виша сила фирмите можат да исплаќаат 50% од плата, согласно што во угостителскиот сектор каде просечна нето плата е 18.000 денари, со средствата од мерката се покрива серсвисирање и на платата и на придонесите.

Advertisement

Повеќе прочитајте на Банкарство.мк

Advertisement

Advertisement
Advertisement