ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Ангеловска останува на ставот дека треба да се намали од платите на јавниот сектор

Ангеловска останува на ставот - Работник
235views

Пари за планираните капитални проекти ќе има. Министерот за транспорт Сугарески уверува дека со ребалансот на буџетот нема да се чепка во парите намнети за изгардба на патишта, тие пари се обезбедени и проектите течат.

Ревидирањето на државната каса е во последна фаза. Засега е извесно е дека ќе се кратат дел од трошоците кои не се приоритетни. Советникот на премиерот Спасовски за економски прашања, Фатмир Битиќи во изјава за Сител во петокот рече дека расходната страна остава простор за кратење.

Дали ќе се чепне во платите на администрацијата, засега останува неизвесно. Личен став на министерката за финансии е дека платите во јавниот сектор треба се намалат од две причини, прво товарот од економската криза да го понесат сите и работниците од прватниот и од државниот сектор. И второ, административците во претходниот период главно работеа од дома. Владата се уште се нема произвесено по ова прашање.

Дупката во буџетот годинава заради корона кризата ќе биде три пати поголема од претходно планираното, ќе се полни главно со задолжување заради што долгот ќе стигне до околу 60% од БДП.

Извор: Сител

Advertisement