- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Ангеловска: Со третиот сет мерки се поставени јасни цели за конкурентна македонска економија

Ангеловска: Со третиот сет мерки - Работник
171views

Со третиот пакет мерки кој се состои од директна помош на граѓаните, на стопанството, земјоделството, како и благодарност за здравствените работници за борбата против Covid-19, Владата покажува дека мисли за сите, дека има јасно определени цели со кои ќе помогне за нова развојна конкуретна македонска економија и ќе го помогне и приватниот сектор за да биде уште подобар и уште поконкурентен во пост-корона периодот. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска одговарајќи на прашање на прес-конференцијата за претставување на новиот сет-мерки.

Ангеловска посочи дека за првпат ќе се воведе државна гарантна шема преку Развојната банка, кој инаку е воспоставен во голем број европски земји, а во поново време и во Србија и Албанија, со цел да се подобри пристапот до капитал за поголем број на претпријатија без разлика на нивната големина.

Повеќе прочитајте на банкарство.мк

Advertisement