СветСиндикат

АНКЕТА во Хрватска: Дали учениците од средните училишта треба да бидат испратени на часови преку Интернет?

АНКЕТА во Хрватска: Дали учениците од средните училишта треба да бидат испратени на часови преку Интернет? - Работник
68views

Претседателот на хрватскиот лекарски синдикат, Рената Шулиновиќ Шаиќ, во четвртокот изјави, зборувајќи за ситуацијата во Мечимурје, дека „средните училишта се фокусот од кој се шири инфекцијата“.

Таа посочи дека не треба да се води според фактот дека има помалку ученици откриени во средните училишта, но дека веројатно има многу такви кои се асимптоматски или имаат многу лесни симптоми, како што е настинката.

„Тие се позитивни и ја пренесуваат инфекцијата во возови, автобуси, јавен превоз, ја пренесуваат едни на други во кафулињата пред часовите и по часовите, кога чекаат за превоз“, рече таа, додавајќи дека или не се придржуваат до мерките или воопшто не ги почитуваат. 

Потоа, тие ја пренесуваат инфекцијата на нивното семејство, браќа и сестри, и постои експоненцијално ширење на инфекцијата. Од овие причини, таа предлага сите средни училишта да се преселат на часови преку Интернет, и тие исто така го предложија ова до Централата за цивилна заштита на округот Межимурје.

“Се плашам дека грдо сценарио не чека низ цела Хрватска, бидејќи расте бројот на ново дијагностицирани заразени. Во услови кога примаме повеќе луѓе во болница отколку што отпуштаме, и оние на кои им треба сериозен третман, тогаш линеарниот раст може да доведе до проблеми”, рече таа за N1.

Министерот за образование Радован Фукс вчера изјави дека ја следат состојбата. „Општите трендови секако се рефлектираат и во образовниот систем, но бројките не растат пропорционално, растат значително помалку отколку кај општата популација.