Економија

Анѓушев: Нови три странски инвестции ќе се реализираат во земјата

   Време за читање 1 минута

Нови три странски инвестиции ќе почнат да се релизираат во земјава, а една од нив е и на американската компанија Дура, која ќе го дополни производството со две нови фабрики што ги убедивме да ги инвестираат во земјава, а планираа да ги отворат во Чешка, изјави вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев во вчерашното интервју на Националната телевизија.

„Една од новите инвестции што ќе се реализра е Локотранс, а договорот помина вчера на Влада и ќе биде надвор од ТИРЗ, ќе прави фабрика за шински возила. Втората компанија е од  ИТ секторот од Бугарија и третата е Дура, која дефинитивно реши да инвестира со две нови фабрики. Овие производствени капацитети Дура планираше да ги направи во Чешка, а се за екструзија за алуминимумски профили за автомобилска индустрија и за шасии за автомобили каде што ќе бидат имплементирани батерии за електрични возила. Тоа се инвестиции над 100 милиони евра.“ изјави Анѓушев, пишува Банкометар.

Целосниот текст прочитајте го тука