СветСиндикат

Аргентинскиот синдикат ги зацврсти односите со Куба

Аргентинскиот синдикат ги зацврсти односите со Куба - Работник
105views

Претставниците на Конфедерацијата на автономни работници на Аргентина (ЦТА Автономија) ги ратификуваа историските врски на братството со Куба и изразија солидарност со карипскиот остров, во услови на постојани агресии од страна на САД.

На состанокот со кубанскиот амбасадор во Буенос Аирес, Орест Перез, Генералниот Секретар на ЦТА Автономија, Рикардо Пеидро, ги истакна историските врски со карипската нација. Дојдовме да разменуваме нови мерки и агресија од страна на САД против вашата земја, посочи тој.

Тој ја истакна подготвеноста на синдикатот да спроведе што повеќе акции за солидарност пред анти-империјалистичкиот состанок за демократија и мир, закажан за ноември во Хавана.

На состанокот присуствуваа потсекретарот на ЦТА Автономија, Хуго Годој, и Оскар Верон, генерален делегат на Здружението на државни работници (АТЕ) – Виас Навегебли и член на Аргентинското движење за солидарност со Куба. Од своја страна, кубанскиот амбасадор ја објасни сегашната ситуација на Куба, погодена од економската, комерцијалната и финансиската блокада наметнати од САД повеќе од 60 години, што е затегнато во изминатите неколку месеци од активирањето на Наслов III од Хелмс -Буртон акт.

„Овој однос е фундаментален, бидејќи и АТЕ и ЦТА Автономија отсекогаш биле поддршка на секоја мерка за одбрана на Кубанската револуција. За нас, од визијата на Аргентинското движење за солидарност со Куба, овој состанок беше од суштинско значење и резултатите беа задоволителни “, рече Оскар Верон.

На крајот од средбата, кубанскиот амбасадор ги покани претставниците на синдикатот да учествуваат на состанокот во Хавана, каде што претставниците на солидарните движења и синдикатите од целиот свет ќе се соберат за да ги осудат агресивните политики од страна на Владата на Соединети Американски Држави.