- Advertisement -
МакедонијаСиндикат

АСМЛ: Младите лекари бараат услови достојни за работа

АСМЛ: Младите лекари бараат услови достојни за работа-Работник
611views

Само во првите пет месеци од оваа година 90 млади лекари заминале во странство, говорат податоците од Лекарската комора од каде што побарале Потврда за работа во странство или доедукација. Се претпоставува дека овој број е многу поголем бидејќи многумина заминуваат без овој документ, а многумина студираат во странство и патот кон ЕУ и САД им е слободно отворен.

Нема стимулативни мерки за младите лекари, здравствениот систем е колабиран, во државата нема лекари“, велат во ПРОЦЕС, др. Ненад Лазаров од Асоцијацијата на млади лекари и специјализанти- АСМЛ и др. Миралем Јукиќ од Здружението на лекари специјализанти -ЗЛС.

Advertisement

Овие млади лекари, од кој едниот вработен во Итната медицинска помош и две години години не може да замине на специјализација бидејќи во оваа служба има недостиг од лекари, вториот со помината специјализација по гинекологија, разговараме за сите тешкотии со кои се соочуваат и како да се стимулираат младите лекари да останат и да работат во државата.

https://www.youtube.com/watch?v=typ_2tU2yig

Advertisement

Извор: Телевизија Нова

Advertisement