- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовости

Асоцијација за рударство: Да се стопира донесувањето на измените на Законот за минерални суровини

Асоцијација за рударство - Работник
31views

Ниту едно од укажувањата, предлозите и од забелешките на Македонската асоцијација на рударството не се вклучени во предложениот текст на Законот, кој е предвиден да се разгледува по скратена постапка во Собранието на РСМ, соопштија од Асоцијацијата.

МАР бара да се стопира постапката за донесување бидејќи измените се нејасните и непрецизни и оставаат простор за субјективно и за арбитрарно постапување на надлежните државни органи, за компаниите кои работат во овој сектор создава правна несигурност и неповолна клима за инвестирање.

„МАР укажува дека Законот за минерални суровини е комплексен закон, за чии измени и дополнувања е потребна широка јавна расправа, а не нивно донесување по скратена постапка со еднострани измени предложени од надлежното министерство. Законски одредби кои создаваат правна несигурност и изготвување законски прописи без вклучување на сите засегнати страни е спротивно на начелата за транспарентност и за инклузивност. Нејасните и непрецизни одредби од предложениот текст на Законот, кои оставаат простор за субјективно и за арбитрарно постапување на надлежните државни органи, за компаниите кои работат во овој сектор создава правна несигурност и неповолна клима за инвестирање“, стои во соопштението.

Повеќе на Плусинфо

Advertisement
Advertisement