- Advertisement -
Наука

Астрономите го фотографирале распаѓањето на кометата Атлас во близина на Земјата

Астрономи -Работник
276views

Астрономите се надевале дека кометата наречена Атлас ќе го осветли небото оваа пролет со оглед на тоа што експертите предвидуваа дека таа ќе биде доволно светла за да се види со голо око. Наместо тоа, кометата се распаднала на делови.

Је Куанџи, астроном од Универзитетот на Мериленд, ја следел кометата со вселенскиот телескоп „Хабл“ на НАСА на 20 април и успеал да направи фотографии кои ги споделил на „Твитер“.

– Го следевме распаѓањето на Атлас уште од првото откривање на почетокот на април, но со телескопи од Земјата не можевме да одредиме голем дел од местата каде што има остатоци – вели Куанџи.

Астрономи -Работник

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement