- Advertisement -
Наука

Астрономите пронајдоа прекрасен систем од шест планети во речиси совршена орбитрална хармонија

Астрономите пронајдоа - Работник
341views

Досега имаме откриено стотици ѕвезди со многу планети што орбитираат околу нив, расфрлани низ целата галаксија. Секој ваков систем е уникатен, но системот што орбитира околу ѕвездата ХД 158259, оддалечен 88 светлосни години, е навистина посебен.

Самата ѕвезда има слична маса како Сонцето. Околу неа орбитираат околу шест планети: супер-Земја и пет мини-Нептуни.

По седумгодишното следење и набљудување, астрономите открија дека сите шест планети орбитираат околу ѕвездата во речиси совршена орбитална разонанција. Ова откритие би можело да ни помогне подобро да ги разбереме механизмите за формирање на планетарен систем и како тие завршуваат во конфигурациите што ги гледаме.

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement