СветСветот на работникотСиндикат

Атина: Ѓубре по улиците, комуналните работници се во штрајк

Атина: Ѓубре по улиците, ѓубретарите се во штрајк - Работник
177views

Вработените во градските претпријатија на Атина вчера започнале низа на штрајкови кои помеѓу останатото довеле до таложење на голема количина на ѓубре по улиците на грчката престолнина.

Градските синдикати се противат на плановите на новата конзервативна грчка влада да ги промени законите за штрајкови и да ја прошири улогата на приватниот сектор во пружањето на услуги на граѓаните на ниво на градските општини, пренела АП.

Планот на синдикатите е да во текот на оваа недела да го прекинат собирањето на ѓубрето, јавниот транспорт и другите услови на ниво на градот Атина, додека најавени се и низа на протести во другите грчки градови.

Градските власти во Атина ги повикале граѓаните да се обидат да ја намалат количината на ѓубре кое ќе го изнесуваат за време на траењето на штрајкот, додава АП.