- Advertisement -
Економија

Балканските мигранти во Германија бројат 2,6 милиони жители

Балканските мигранти во Германија бројат 2,6 милиони жители-Работник
403views

Над 2,6 милиони од 19,3 милиони луѓе во Германија се мигранти кои потекнуваат од Бугарија, Романија, Хрватска, Србија, Босна и Косово, покажуваат најновите податоци за попис од германскиот Федерален завод за статистика, Дестатис.

Во извештајот, објавен на 1 август, се вели дека во 2017 година, нешто повеќе од 19,3 милиони Германци имале мигрантско потекло – пораст од 4,4 проценти во однос на претходната година.

Резултатите се засноваат на микроцензус спроведен кон крајот на минатата година. Во извештајот се дефинира мигрантската позадина како „ако тие… или барем еден од нивните родители, не се родени со германско државјанство“.

Од 2,6 милиони луѓе со балканско потекло, 859.000 имаат корени во Романија, 398,000 во Хрватска и 273,000 во Бугарија, што претставува 1,5 милиони мигранти од трите најнови земји-членки на ЕУ.

Романците станаа петто по големина малцинство во Германија, по Турците, Полјаците, Русите и Казахстанците и сочинуваат 4% од вкупниот број на луѓе со странско потекло.

Покрај тоа, податоците бројат 373.000 Босанци, 433.000 Косовци и 324.000 Срби во Германија, кои сочинуваат над 1,1 милиони луѓе од трите поранешни југословенски држави.

Заводот за статистика нема податоци за новодојденците од сите други земји што не се членки на Балканот, освен Турците, кои брои 2.777.000 луѓе.