ЕкономијаСветСветот на работникот

Барометарот на вработеност покажува тренд на раст на вработувањата

Барометарот на вработеност - Работник
144views

Барометарот на вработеност кој го изготвува германскиот институт за економски истражување ИФО се качил на 96,3 поени во септември за разлика од август кога изнесувал 95,4. Се повеќе германски компании планираат да вработат нови работници. 

Германската економија се опоравува и таквото движење се повеќе се одразува на вработувањето, се наведува во соопштението на институтот испратено до Танјуг, пренесува РТВ. 

Влезниот тренд на вработување, според барометарот на ИФО, продолжен е во производниот сектор, каде показателот се зголемил од мајското ниво од минус 29,1 поени на минус 16,2 поени во септември. 

Сепак, генерално гледно, комапниите и понатаму отпуштаат се повеќе отколку што вработуваат, напоменува ИФО. 

И пружателите на услуги, особено во ИТ секторот, планираат поголемо вработување, што го потврдува податокот дека индикаторот за вработување во услужната дејност напреднал од минус 13,6 поени во мај на сегашните плус 5,2 поени. 

Značajno povećanje radne snage sada planiraju i trgovinske kompanije i građevisnka društva u Nemačkoj, dodaje se u saopštenju.

Значајно зголемување на работната сила сега планираат и трговските компании и градежните друштва во Германија, се додава во соопштението.