- Advertisement -
Правда

Беснеат протестите во Либан – народот бара промена на Владата

Беснеат протестите во Либан - Работник
228views

Од спонтан протест поради Ватсап повик се претвори во национален масовен протест за промена.

Стотици илјади луѓе излегоа на улиците во Бејрут и другите градови ширум Либан за да го изразат својот бес за владината корупција, неефикасност и недостаток на основни услови.

Advertisement

Кога државниот министер за телекомуникации минатиот четврток го најавил предлогот за данок на интернет повиците, тој не можел да замисли дека тоа ќе поттикне демонстрации за промена на целата Влада.

Но, она што се разоткри во Либан во последната недела поттикна повеќе од протести против одредени политики, тоа го насочи бесот кон целокупната политичка класа која се богатела на сметка на народот со декади оставајќи го поголемиот дел од државата да се соочува со прекин на струја, недостаток на вода и недостаток на адекватна здравствена грижа.

Advertisement
Advertisement

Кога ќе се додаде и длабоката економска криза којашто ги истисна платите и остави многу млади луѓе без работа, исходот беше неизбежен.

Она што е неверојатно е природата на протестите. Тие ги избегнаа политичката припадност и религиозните поделби.

 

Advertisement