- Advertisement -
МакедонијаСиндикат

Беќар: Синдикатот е моќна алатка за промени

Беќар: Синдикатот е моќна алатка за промени - Работник
346views

Професорката Мира Беќар ги охрабува младите да се зачленат во синдикатите за да можат на организиран начин да направат општествени промени и да ја контролираат власта, давајќи конкретни примери кои се придобивките од синдикалното членство. Преку примерот на Независниот академски синдикат (НАкС) кој изникна од Професорскиот пленум, таа доловува како со здружени сили се станува фактор при носењето на одлуките кои ги засегаат токму професорите.

Додава и дека синдикатите во земјава треба да се реформираат за да се отстрани стереотипот од минатото дека синдикалците се пасивни луѓе кои се врзани единствено за своите фотелји, пишува Республика.

Advertisement

Целосната објава можете да ја погледнете тука

Advertisement
Advertisement