- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Бизнис Регулатива: Како да се реши проблемот со работната сила?

Како да се реши проблемот со работната сила? - Работник
315views

Најголемиот проблем за стопанството е недостигот на работна сила, и тоа во услови кога во Агенцијата за вработување има 6.964 активни баратели на работа. Членките на Регионалната комора со седиште во Прилеп почнуваат сами да ги интервјуираат барателите на работа зошто се одбива работна позиција, во услови кога се пријавени како активни баратели.

Ова е проблем со кој прилепското стопанство се соочува подолг временски период. Немаме реална претстава која е понудата и побарувачката на пазарот на трудот. Регионалната канцеларија се обрати до Агенцијата за вработување за да го дознае бројот на активните баратели на работа. Бројката е 6.964 активни баратели на пазарот на трудот, а од друга страна стопанството се соочува со неможност да најде работна рака. Се наоѓа само мал број. Тие активно се пријавуваат секој месец во Агенцијата, што значи дека се во земјава, пишува Бизнис Регулатива.

Advertisement

Повеќе прочитајте тука

Advertisement
Advertisement

Advertisement