- Advertisement -
Наука

Бил Гејтс со ново предупредување: Еве што може да биде полошо од пандемијата на коронавирус

Бил Гејтс со ново предупредување: Еве што може да биде полошо од пандемијата на коронавирус - Работник
348views

На својот блог, Гејтс предупреди на опасностите од климатските промени што можат да предизвикаат човечки жртви и финансиски трошоци во иднина да бидат многу повисоки од оние што ги предизвикува коронавирусот.

Со години, Бил Гејтс предупредуваше на потенцијална опасност од смртоносен вирус што може да однесе милиони животи и за глобална неподготвеност за пандемија. Состојбата со коронавирусот покажа дека Гејтс за жал беше во право. На својот блог оваа недела, Гејтс предупреди на уште една голема опасност што на крајот би можела да стане погубна, како поопасна и од коронавирусот. Ова е многу актуелна тема последниве години – климатските промени. Загубата на живот и колапсот на економијата предизвикана денес од пандемија во иднина може да биде предизвикана од климатските промени.

Гејтс дошол до тој заклучок врз основа на смртност од коронавирус, што, како што напишал на својот блог, е 14 лица на 100 000 луѓе. Поради порастот на планетарната температура во текот на следните 40 години, се очекува истото зголемување на смртноста како кај короната. До крајот на векот, тие бројки ќе продолжат да растат, а смртноста треба да се зголеми од 14 на 73 на 100.000 луѓе. Но, ако се намалат емисиите на стакленички гасови, се очекува бројка на загинати од 10 лица на 100.000 луѓе. До 2060 година, климатските промени би можеле да станат смртоносни како COVID-19, а до 2100 година може да биде пет пати повеќе смртоносна, напиша Гејтс.

Што се однесува до економијата, економското влијание на климатските промени ќе биде како пандемија да се јавува еднаш на секои десет години затоа што трошоците за климатските промени и инвестициите за намалување на негативните ефекти од климатските промени ќе бидат многу големи.

Извор: zimo.dnevnik.hr