ЕкономијаЗанимливостиМагазинСвет

БИТКОИН ЗА ИНВЕСТИЦИИ, НО НЕ И ЗА ПЛАЌАЊЕ: Министерството за финансии објави предлог закон за дигитална сопственост и виртуелна валута

БИТКОИН ЗА ИНВЕСТИЦИИ, НО НЕ И ЗА ПЛАЌАЊЕ: Министерството за финансии објави предлог закон за дигитална сопственост и виртуелна валута - Работник
69views

Богатството во биткоините наскоро ќе биде официјално признаено од државата. Подготвен е Предлог Законот за дигитална сопственост, кој ја препознава вредноста на дигиталните записи и овозможува нивна трговија.
Властите велат дека регулирањето на ова прашање ќе го олесни финансирањето за многу иновативни компании. Во наредните денови стручната јавност и заинтересираните можат да достават забелешки и предлози до Министерството за финансии за првата верзија на овој закон.

РАЗВОЈОТ Е ВАЖЕН
ИНИЦИЈАТИВА „Дигитална Србија“ би сакала последниот текст на законот, покрај заштитата на инвеститорите, да обезбеди силна развојна компонента, да ги следи најновите регулаторни трендови во оваа област на глобално ниво, но и да биде основа за воспоставување на друг алтернативен пристап за финансирање на иновации и стартапи преку дигитално групно финансирање. белези – додава Бојана Томиќ Бркушанин. – Нашите компании за блокчејн, кои се во врвот на светот во оваа област според квалитетот, сега треба да добијат правна сигурност и основа за понатамошен развој.

Дигитална сопственост е дигитален запис за вредност што може дигитално да се купи, продаде, размени или пренесе. Може да се користи како средство за размена или за инвестициски цели, но тие не се законско средство за плаќање. Виртуелната валута не ја издава централната банка и не ја гарантира нејзината вредност. Не е нужно поврзано со законско средство за плаќање и нема правен статус на пари или валута, но граѓаните и компаниите ги прифаќаат како средство за размена.

– Благодарение на овој закон, бизнисмените ќе можат полесно да ги финансираат своите иновативни идеи, а се отвора можноста за подобрување на ликвидноста и нивно вклучување на пазарот на дигитални недвижнини – смета министерот за финансии Синиша Мали. – Глобалната вредност на дигиталните средства во моментов се проценува на повеќе од 300 милијарди долари, и покрај сите предизвици со кои се соочува светската економија денес.


Дигиталната сопственост или средства можат да бидат издадени од домашен или странски државјанин, претприемач или компанија.
Финансиските институции под надзор на Народната банка на Србија, потточно банките, осигурителните и лизинг-компаниите, не можат да имаат дигитална сопственост или инструменти поврзани со тоа. Не можат ниту, пак, капиталните инвестиции во овие институции да бидат во дигитална сопственост. Финансиските институции под надзор на Народната банка на Србија не можат да даваат услуги поврзани со дигиталната сопственост, ниту пак можат да бидат корисници на тие услуги. По исклучок, банките можат да обезбедат услуга само во делот за складирање на криптографски клучеви.

– Донесувањето на посебен закон во оваа област е само првиот чекор кон она што треба да биде крајната цел, а тоа е усвојување на сеопфатна, јасна и стимулативна законска рамка за водење бизнис во оваа област – објаснува Бојана Томиќ Бркушанин, директор за правни и регулаторни прашања. Иницијативи за дигитална Србија.

– Во Србија во моментот крипто-валутата не е специфично регулирана, освен неколку општи одредби во врска со спречување на перење пари и спречување на тероризам. Од друга страна, кога станува збор за постојните регулативи, пред се оние што се однесуваат на пазарот на капитал, даноците и сметководството, постои висок степен на несигурност дали, или во кој обем и на кој начин тие се применуваат овде. Затоа, сметаме дека, за понатамошен развој во оваа област, потребно е да се обезбеди правна сигурност.

Извор: novosti.rs