- Advertisement -
СветСиндикат

БИХ: Работа на празници, неплатена прекувремена работа, ускратување на годишниот одмор…

БИХ: Работа на празници, неплатена прекувремена работа, ускратување на годишниот одмор...-РАботник
232views

Доцнење на платите, прекувремената работа, чекање на договорите, неплатена работа на празниците и одморите, негирање на правото на одмор или породилно отсуство, сè уште ги зголемуваат проблемите за работниците Босна и Херцеговина.

Сето ова се случува и покрај јасно дефинираниот Закон за работни односи, сè заради лошото работење на работодавците кои успешно ги заобиколуваат законските одредби.

Според податоците на синдикатот, може да се каже дека просечен работник во БиХ, претежно во реалниот сектор, е оној кој чека договор за постојан работен однос и постојано го обновува договорот на определено време, има еден ден одмор неделно, работејќи прекувремено преку недостиг на работници. Тој не е платен за оваа работа и во повеќето случаи има неколку дена одмор кога неговиот работодавец тоа го дозволува. Секоја од овие точки е во спротивност со одредбите на законот за работни односи на БиХ и законот за работни односи.

Advertisement