Брегзит ја чинеше Британија 330.000 работници

Ограничувањата на имиграцијата поради Брегзит доведоа до недостиг од 330.000 работници во Британија, што придонесува за заострување на пазарот на трудот и поттикнување на инфлацијата, покажа новиот извештај, цитиран од Блумберг.

Нискоквалификуваните сектори, вклучително и малопродажбата и индустријата HORECA (хотелски и ресторани), се најтешко погодени од крајот на слободното движење по излегувањето на Велика Британија од Европската унија, покажува анализата на Центарот за европски реформи.

Податоците се уште едни во низа кои ги покажува трошоците на Брегзит за британската економија. Иако конзервативната влада, во која е вклучен и сегашниот премиер Риши Сунак, се залагаше за излез од ЕУ, оние што се на власт сега се борат да ги совладаат економските последици од одлуката.

Британската влада вети дека ќе ја ограничи понудата на евтина работна сила од Европа кога ќе воведе нов систем за имиграција по Брегзит.

Велика Британија загуби околу 1% од својата работна сила поради влијанието на Брегзит, според економистите од аналитичката група Џон Спрингфорд и Џонатан Портес. Иако ова доведе до зголемување на бројот на работници кои не се членки на ЕУ за 130.000 до јуни 2022 година во споредба со сценариото каде што контролите за имиграција не беа променети по Брегзит, овој раст беше неутрализиран со 460.000 работници помалку од ЕУ, велат економистите.

Недостигот на работна сила помогна да го поттикне најсилниот раст на платите во Британија од пандемијата, создавајќи дополнителни главоболки за Банката на Англија додека се бори со болно висока инфлација. Организацијата која стои зад извештајот вели дека најголем недостиг на работници кои не се членки на ЕУ се во транспортот, како и во складиштата, малопродажбата и секторот HORECA.

„Условите на новиот систем, иако либерални, се премногу тешки за да се компензира загубата на слободното движење во нискоквалификуваните сектори на економијата, што доведе до недостиг на работна сила“, велат Спрингфорд и Портес. „Веројатно ќе има комбинација од повисоки плати и цени и помало производство, особено во секторите каде автоматизацијата е тешка“, посочуваат тие.