- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Бројот на вработени во јавниот сектор расте, а нивната продуктивност опаѓа

Раст на вработените во јавен сектор
395views

Во период од седум години бројот на вработени во јавниот сектор се зголемил за 17,2 отсто, речиси исто толку пораснала вкупната вработеност во економијата за истиот период, односно 17,6 отсто, покажуваат податоците на Интитутот за економски анализи „Фајненс тинк“.

Во својата анализа „Фајненс тинк“ доаѓа до уште еден поразителен резултат, и покрај зголемувањето на јавниот сектор, продуктивноста значително опаѓа. Анализата бележи фрапантен пад на продуктивноста од 13 отсто меѓу 2011 и 2018 година, пишува Фокус.

Целосниот текст прочитајте го тука