Светот на работникот

Бруталната психолошка отежнатост од обемните работни распореди

Бруталната психолошка отежнатост - Работник
259views

Стејси, самохрана мајка, работела по 30 часа неделно кога првпат почнала да работи во продавница во областа на заливот на Калифорнија, САД , на почетокот од 2015 година. Но, нејзините часови пораснале во време кога новинарите од The Washington Post направиле интервју со неа. Неколку месеци подоцна, работните часови и се зголемиле за: 20 часа една недела, 12 следната, потоа 12 повторно, а потоа само осум. Следната недела било уште полошо: само четири часа, а во сабота – што значи дека ќе треба да плати за грижа за децата за својот 8-годишен син.

Една светла точка во таа кратка недела била дека „сега болката се оддалечува“, рече таа поради непријатноста од стоењето на нозе по цел ден. Но, дури и тоа не било вредно за хаотичен распоред и финансиски притисок.

Кога разговарале со Стејси (псевдоним, како што се бара од правилата за истражување и етика), самохраната мајка земала малку поголема плата од минималната плата во Калифорнија од 9 долари, и таа се потпирала на заемите со висок интерес за да може да преживее низ тешките периоди, пишува The Washington Post

Целосниот текст можете да го прочитате тука