СветСиндикат

Веднаш на онлајн настава? Во Србија околу 5.000 вработени во образованието заразени или изолирани

Веднаш на онлајн настава? Во Србија околу 5.000 вработени во образованието заразени или изолирани - Работник
83views

Синдикатот на работници во образованието на Србија денес објави дека во моментов има околу 5.000 вработени во училиштата „надвор од системот“, односно заразени со вирусот корона или изолирани, поради што е итно да се префрли на часови на Интернет.

„Врз основа на податоците што ги собравме во српските училишта, во моментов имаме повеќе од 5.000 вработени надвор од системот (заразени со вирус или изолирани), да не го спомнувам бројот на заразени деца, бидејќи не беше извршено големо тестирање на децата, што сигурно би покажало висока инфекција и меѓу нив “, рече Синдикатот, додавајќи дека препораката до локалните самоуправи да преминат на настава преку Интернет кога ќе бидат исполнети повеќе од два проценти од заразените.

Оттука, Синдикатот бара итна потреба да се префрлат сите на настава преку Интернет и во основните и во средните училишта, каде состојбата е критична.

„Посебен акцент би ставиле на обемот на работа на нашите наставници, кои работат во двосменско работење со две групи ученици од 1 септември, како и со ученици кои масовно се префрлуваат на часови преку Интернет. Сметаме дека ова е оправдано, бидејќи потсетуваме дека од 17 март  „со вонредна ситуацијата во земјата, целиот наш образовен систем се префрли на настава преку Интернет, а инфекцијата во училиштата беше во многу помал обем“, додаде Синдикатот.

Извор: rs.n1info.com

Advertisement