Наука

(ВИДЕО) Астрофизичарите го презентираа нај деталниот 3Д модел на универзумот, изгледа неверојатно

Астрофизичарите го презентираа нај деталниот 3Д модел на универзумот, изгледа неверојатно - Работник
208views

Астрофизичарите во понеделникот ја претставија најголемата 3Д мапа на универзумот до денес, која беше креирана како резултат на набудување на повеќе од 4 милиони галаксии и квазари.

„Напорите на стотици научници од околу 30 институции ширум светот дадоа целосна приказна за проширување на вселената“, рече астрофизичарот Вил Перцивал од Универзитетот во Ватерло во Канада.

Повеќе од две децении мапирање

Иако проектот за мапирање на вселената Sloan Digital Sky Survey (SDSS) започна пред повеќе од две децении, оваа најнова 3Д мапа е понатаму заснована врз резултатите од подпрограмата „ Extended Baryon Oscillation Spectroscopic Survey “ (eBOSS), во која научниците се вклучени во последните шест години. собрал податоци од оптички телескоп во Ново Мексико.

Астрономот Кајл Досон од универзитетот во Јута објасни како експертите го користеле овој модел за да го решат „проблемот со празнината во централните 11 милијарди години“, пишува Science Alert.

„Над пет години континуирано набудување, работевме да го пополниме тој недостаток и да постигнеме еден од најголемите достигнувања во космологијата за една деценија“, рече тој.

Астрофизичарот Jean-Paul Kneib од Швајцарскиот федерален институт за технологија (EPFL) во Лозана, кој ја започна програмата во 2012 година, рече дека нивната цел е да создадат „најкомплетна 3Д мапа на универзумот “.

За прв пат на моделот, научниците одбележаа „небесни предмети кои укажуваат на распределување на материјата во надворешниот простор и активни галаксии во кои се формираат sвездите и квазарите“. На картата можеме да видиме влакна на материјата и празнини кои поточно ја дефинираат структурата на универзумот уште од неговите почетоци, кога бил стар само 380.000 години.

Ги набудуваа најцрните галаксии

За да се создаде делот од картата што го покажува универзумот пред шест милијарди години, астрофизичарите ги набудувале најстарите и најцрните галаксии. За постари периоди – се смета дека универзумот е стар околу 13,8 милијарди години.

Картата покажува дека проширувањето на универзумот во еден момент започнало да забрзува и оттогаш продолжи со тоа темпо. Експертите веруваат дека причината за ова е темната енергија, невидлив фактор што се вклопува во општата теорија на релативноста на Алберт Ајнштајн.

Извор: Index.hr