- Advertisement -
Наука

ВИДЕО кое покажува како коронавирусот се шири кога некој ќе се накашла

171views
Научници во Финска направиле 3Д симулација која покажува како се шири коронавирусот кога некој ќе се накашла.
Научниците креирале компјутерска симулација за да проучат колку далеку вирусот може да стигне во затворен простор. Резултатите до кои дошле се загрижувачки – заразените капки можеле да заразат здрави лица и откако инфицираната личност заминала од местото на кое кашлала или кивнала.
Научниците велат дека најдобар начин да ја избегнете заразата е ако избегнувате јавни места на кои има многу луѓе.
Во видеото погледнете како капките на коронавирусот се шират низ продавницата и колку долго остануваат во воздухот.

Извор: Сител

Advertisement

Advertisement
Advertisement