ЗанимливостиМагазин

(Видео) Телефоните се исклучуваат, водата тече обратно! Ова е едно од најмистериозните места во светот!

Телефоните се исклучуваат, водата тече обратно! Ова е едно од најмистериозните места во светот! - Работник
132views

Уште на самиот влез се чувствува чудна енергија како да не доаѓа од овој свет

Мистериозната локација во близина на Атина не е често посетувано место. Причината за тоа се бројните суеверија коишто љубителите на паранормалното искуство доаѓаат да ги истражат, пишува Пун куфер.

Пештерата Давелис се наоѓа на југозападната страна од планината Пендели, од каде некогаш произлегол материјалот за изградба на Партенон.

Пештерата е именувана по разбојник од XIX век по име Давелис. Тој го користел тоа со својата банда како скривница и според легендата, имало лавиринт од тунели што воделе кон куќата на војвотката која му била љубовница. На влезот во пештерата, во карпата, има црква на испосници од 12 век. 

Малку подлабоко во пештерата, се славеше богот Пан, а остатоците што го потврдуваат тоа можат да се видат во Археолошкиот музеј во Атина. Релјефи на поранешни истражувачи може да се видат на еден од ѕидовите, вклучително и неколку англиски писатели од деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век.

Постојат записи дека грчката армија извршила тајни операции таму, поради што пештерата била затворена за јавноста. Исто така е поврзано со нуклеарно оружје, експерименти со Студената војна и бројни теории на заговор.

Тој доби паранормален статус поради различните изјави на посетителите. Тие, наводно, виделе како капе вода од подот кон врвот на пештерата, суштества што личат на мачки кои одат исправено, а со електронските уреди се случува нешто чудно – тие се исклчуваат и се расипуваат штом влезете во пештерата.

Димитриос Макридопулос отсекогаш бил фасциниран од необични појави. Читајќи ги книгите за окултни појави, од детството до зрелоста, тој станал љубопитен за планината Пентели, која е во форма на пирамида.

Без оглед што е вистина, студија спроведена од Џорџ Д. Пападеас од Грчкиот институт за геологија и истражување на минерали во 2002 година вели дека има нешто необично во пештерата. Научниците пронајдоа плоча збогатена со графит помеѓу слоевите на мермер, што ја прави планината добар спроводник на електромагнетни бранови.

Покрај тоа, мермерот од оваа планина има одредени научни својства што доведуваат до добивање електричен полнеж во услови на висок притисок, што може да ги објасни бизарните електромагнетни појави, но и ефекти врз здравјето, како што се вртоглавица и дезориентираност.

На тој начин, Димитриос Папаниколау, професор по геологија на Универзитетот во Атина, кој студира Пентели од 1973 година, вели дека ништо паранормално не се случува во пештерата, и дека науката објаснува сè.

 

Извор: informer.rs