ЗанимливостиМагазинНаука

Витамините како заштита од коронавирус

Витамините како заштита од коронавирус - Работник
65views

Помина извесно време од почетокот на целата оваа ситуација со вирусот и сега сме навикнати да носиме ракавици, маски или визири. Една од добрите вести е што од почетокот на епидемијата се научи многу за вирусот и дека научниците секој ден се поблизу до „лекот“ или вистинската терапија.

Досега, сите сме го смениле мислењето за корона барем три пати, без разлика дали станува збор за сериозна работа или не, без разлика дали претеруваат или не, но едно е сигурно „не може да се спречи да дува ветер“.

Она што сакам да го кажам е дека не можеме да се затвориме под стаклено ѕвонче и да чекаме да помине пандемијата.

⁣Кога станува збор за вирусни инфекции, најважно е да се земаат витамини Д и Ц – кои се без сомнение главните заштитници на нашиот имунолошки систем. Секако, за да се синтетизира витаминот Д, потребно е дејство на сончевите зраци (што не значи дека треба да се сончате со часови, 10 минути наутро сонце е доволно за да започнат активните состојки на витаминот) и да можете да имате бенефит од пријатното сонце во октомври.

Витаминот Ц е еден од главните носители на здравјето и тој никогаш не е премногу во организмот (бидејќи количината на вишок се исфрла преку урината).

Кога зборуваме за вирусни инфекции, важно е да се споменат минералите – конкретно ЦИНЦ. Дејството на цинк како минерал подразбира „запирање“ на процесот на воспаление или болест, бидејќи неговото дејство врз клетките на вирусот го прекинува понатамошното врзување на ланецот и со тоа го блокира понатамошното ширење и ги потиснува тековните инфекции.

Каде да го најдете сето ова?

Витамин Д – печурки, портокали, житарици, жолчки од јајце, туна.

Витамин Ц – грејпфрут, црвени и зелени пиперки, јагоди, дињи.

Цинк – јајца, квасец, соја, лук и грашок.

Извор: danas.rs