СветСиндикат

Владата и синдикатите дискутираат околу локално преговарање за работните услови

Владата и синдикатите дискутираат - Работник
149views

Владата на Ирска потврдила дека е во разговори со синдикатите за потенцијалите на аранжманите за локалните преговори со кои би можело да се третираат специфични прашања во различните делови на јавниот сектор.

Овие аранжамни потоа формирале дел на нов договор за плататие во јавниот сектор.

Минатата декада, Владата заклучила серија на „исти“ договори со синдикатите од јавниот сектор за платите, условите и реформите за целиот државен сектор.

Но, тој систем падна под притисок, особено отакако медицинските сестри обезбедија додатни финансиски средства, после штрајкот на почетокот од годината.

Владините претставници одржале преговори со синдикатите од јавниот сектор минатата недела за идните аранжмани.