- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Владата ќе ги олесни околностите за минимална плата и кредити за угостителите и трговците

Владата ќе ги олесни околностите - Работник
178views

Владата ги расчисти дилемите со угостителите околу користењето на мерките  за ублажување на ударот од кризата за микро и малите претпријатија , ова се заклучоците од двочасовната средба меѓу министерката за финансии и угостителите.

Направени променi во уредбата за мерката плата 14.500 денари по вработен за мали и микро претпријатија со која се овозможува сопственикот и управителот ако се вработени во фирмата да можат да аплицираат за мерката. Исто така покрај овој услов беше променет и условот 2 месеци наместо 4, да се задржи истиот број на вработени по користење на истата.

Но,  конкретни предлози угостителите до министерката ќе испртатат во понеделник. Во вторник повторно треба да седнат на маса.

Свои барања имаат и трговците. А во зависност од ситуацијата допрво ќе излезат со нови барања.

Министерката за финансии не откри колкава ќе биде заштедата со скратените надоместоци на плати, бидејќи како што посочи зависело од секое министерство поедичечно.

Извор: Сител