- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Власта ќе ги зголемува мерките за задржување на младите преку Буџетот за 2020

Власта - Работник
295views

Предлог буџетот за 2020 година кој на прес конференција го образложуваа премиерот Зоран Заев и министерката за финансии, Нина Ангеловска е претставен како осврнување кон човечкиот капитал.

Еден од приоритетите кои ги дозволува овој буџет, како што најавија тие при презентирањето на буџетот, е зголемување на мерките за да се задржат младите во Македонија.

Буџетот за 2020 година предвидува 1,5 милијарди денари за рурален развој, изградба на хидросистеми и инвестиции за подобрување на конкурентноста и модернизација на земјоделските стопанства, со што владин извор на Локално вели дека ќе допринесат до зголемување на веќе постоечкиот домашен буџет со кој понатаму владата пресметала дека ќе се отворат многу можности во однос на нови вработувања и покачувања на плати и пензии, пишува Локално.

Целосниот текст прочитајте го тука