ЗанимливостиМакедонија

Во Битола се одбележуваат 75 години настава на современ македонски јазик

Во Битола се одбележуваат - Работник
145views

Битолската Гимназија „Јосип Броз Тито” вечер во овој град со свечена академија ќе ја одбележи 75 годишнината од денот кога за прв пат во едно македонското средно училиште се одржа наставен час на современ македонски јазик.

Средното општинско училиште кое низ историјата, односно од 1945 до 1952 година го носи името на револуционерот Гоце Делчев, една учебна година 1951-1952 се именува како гимназија Никола Карев, а од 1952 година и денес го носи името на  Јосип Броз-Тито, но во градот под Пелистер, сите ја препознаваат и нарекуваат – Горната Гимназија, пренесува ММС.

Целосниот текст прочитајте го тука