- Advertisement -
ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

ВО ЕУ,15% ОД ВРАБОТЕНИТЕ РАБОТАТ ЗА ПЛАТА ПОМАЛА ОД НАЦИОНАЛНИОТ ПРОСЕК

ВО ЕУ,15% ОД ВРАБОТЕНИТЕ РАБОТАТ - Работник
158views

Во 2018 година, 15,3 проценти од вработените во Европската унија припаѓаа на групата со ниски примања (т.е. тие заработија две третини или помалку од просечната бруто плата во нивната земја) во споредба со 16,4 проценти од нив во 2014 година. .

Во Оваа група припаѓаат 18,2 проценти од жените во 2018 година, во споредба со 12,5 проценти од вработените мажи. Во 2014 година, 19,9 проценти од жените и 13,2 проценти од мажите биле со ниски плати.

Повеќе на pari.com.mk