- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Во исчек е решние за пензионирање на докторите и професорите

Во исчек е решние за пензионирање - Работник
402views

Вработените во јавната администрација  ќе одат во пензија со навршени 62 години за жени и 64 за мажи и тие нема да има можност за продолжување на работниот однос до 67 години. Со новите законски измени кои се во фаза на изработка се бара решение за проблемот со дефицитарниот кадар, лекарите специјалисти и професорите во високото образованите, на факултетите. Ова за НОВА го потврди Јован Митревски, координатор на пратеничката група на СДСМ кои се и предлагачи на законските измени.

Измени ќе има во дел од Законите з а работни односи, за здравствена заштита, за административни службеници, за високо образование и во Законот за вработени во јавниот сектор, објави Нова ТВ.

Целосниот текст прочитајте го тука