Занимливости

Во Калифорнија се забрануваат циркусите кои користат слонови во своите точки

Во Калифорнија се забрануваат циркусите кои користат слонови во своите точки-Работник
93views

Гувернерот на американската држава Калифорнија го одобрил законот со кој се забранува учество на слоновите во циркусите.

Законот го исклучува учеството на само слоновите и не се однесува на настапите на домашни кучиња, мачки и коњи во циркусите, пренесува АП.

Американската агенција, исто така, вели дека на циркусите во САД им се намалува популарноста, потсетувајќи дека најпознатиот циркус, „Броеви на ринглинг“ и „Барнум и бејли циркус“, ги затвори своите врати во 2017 година по 147 години постоење.

АП додава дека најмалку 18 циркули воопшто не користат животни, вклучително и „Сирк ди солеј“.
Демократскиот сенатор од Калифорнија, Бен Хуезо, кој претходно го предложи законот, во законот напиша дека животните во циркус се подложени на суров тренинг и дека вршењето во присуство на голем број луѓе може негативно да влијае врз нив.