ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Во Канада во мај отворени 289.600 нови работни места

159views

Канадската агенција за статистика денеска објави дека во мај во земјата се отворени 289.600 работни места со повторно продолжување со работа на компаниите и олеснувањето на рестриктивните мерки воведени поради коронавирусот.

Стапката на невработеност се искачи на рекордно високо ниво од 13,7 проценти, надминувајќи го претходниот максимум од 13,1 процент од декември 1982 година.

Некои економисти предвидоа загуба од 500.000 работни места во мај и стапка на невработеност од 15,0 проценти.

Зголемувањето на работните места доаѓа откако во март и април беа загубанеи три милиони работни места, а околу 2,5 милиони луѓе работеа со скратено работно време.

Според канадската агенција за статистика, бројот на луѓе кои работеле помалку од вообичаениот број часови во мај паднал за 292.000.