ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Во Македонија има потенцијал за рударки

Во Македонија има потенцијал за рударки - Работник
349views

Седумнаесетгодишната битолчанка Марија Христовска ги руши табуата дека рударството е машка професија. Таа е единствената девојка меѓу учениците од трета година на насоката геолошко-рударски техничар во Средното општинско училиште „Таки Даскало“ во Битола.

Ја затекнавме во рудникот Брод Гнеотино, крај багер СРС 2000/1, висок 60 и долг 136 метри. Облечена во работнички алишта на РЕК, заедно со своите соученици изведуваше практична настава. Професорите и менторите ја пофалија дека освен што редовно доаѓа на пракса, таа е и одличен ученик, пишува smart.sdk. mk.

Целосниот текст можете да го прочитате тука