ЕкономијаСвет

Во пензија скоро 27 години – Во овие држави најдолго траат пензионерските денови

Во пензија скоро 27 години - Работник
209views

Најновите расположливи податоци на (Organisation for Economic Co-operation and Development) Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) покажуваат дека најмногу време во пензија поминуваат Французите, пренесува „Бизнис Инфо“.

Во просек, француските пензионерки во пензија поминуваат 26,9 години, а пензионерите 22,7 години, што е најмногу меѓу земјите членки на ОЕЦД. Статистиката на ОЕЦД покажува дека поудобен пензионерски живот имаат пензионерките од југот, па така на Франција, со најдолго време поминато во пензија за жени, ѝ се приклучуваат: Шпанија со 26,6 години, Грција со 26,4 и Италија со 25,7 години, пишува Стандард.

Целосниот текст прочитајте го тука